WE ARE ONE

WE ARE ONE
WE ARE ONE / copyright©SeijaTuulikki (omat kuvat)
ELÄMÄNI MAAN PÄÄLLÄ MUODOSTAA HELMINAUHAN. OLEN JOKA KEHOLLISTUMISESSANI MUODOSTANUT HELMEN, JA KEHOLLISTUMA KEHOLLISTUMAN JÄLKEEN HELMENI NÄYTTÄVÄT ERILAISILTA. TÄSSÄ KEHOLLISTUMASSA MINULLE TARJOTAAN APUA, JONKA KAUTTA SAAN TÄSTÄ HELMESTÄ KAUNIIN, SÄIHKYVÄN, PYÖREÄN HELMEN, JOKA HEIJASTAA KAIKKEA KAUNISTA YMPÄRILLÄÄN OLEVAA. SEURAAN SISÄISTÄ ÄÄNTÄNI JA HERÄTÄN AIKAISEMMIN HANKKIMANI VALMIUDET KÄYTETTÄVIKSI TÄSSÄ HETKESSÄ.

VAIN MINÄ OLEN VASTUUSSA SIITÄ, MITÄ ELÄMÄSTÄNI TULEE.


LUKIJANI, OLENNAINEN OSA KOKONAISUUTTA

LUKIJANI, oleellinen osa kokonaisuutta :)

lauantai 28. elokuuta 2010

Prinsessa / osa 3

Elokuva yhteiskunnan perspektiivistä katsoen sairaasta ihmisestä, joka olemuksellaan parantaa ja ilostuttaa muita ihmisiä ja ympäristöään. Samalla kun päähenkilö parantaa ympäristöään vallitsevaa terveydenhoitojärjestelmää paremmin ja tehokkaammin, yrittää vallitseva järjestelmä nujertaa yksilön valovoimaisuuden. 
 
Prinsessa on todellisiin tapahtumiin perustuva, huumorin sävyttämä elokuva Kellokosken mielisairaalan tunnetuimmasta potilaasta, Anna Lappalaisesta. Maanis-depressiiviseksi ja skitsofreenikoksi diagnosoitu Anna Lappalainen ilmoittaa Kellokosken sairaalaan tuotaessa olevansa Prinsessa, eikä hyväksy, että häntä kutsutaan omalla nimellään. Tapahtuma käynnistää vuosia kestävän taistelun sairaalan hoitohenkilökunnan ja Anna Lappalaisen välillä Annan identiteetistä ja oikeudesta omaan persoonallisuuteensa. Lopulta Kellokosken sairaalasta tulee Prinsessan linna, minne Anna perustaa hovinsa ja mistä käsin hän ilostuttaa ja jopa parantaa ympäristöään.
Ohjaus: Arto Halonen
Käsikirjoitus: Pirjo Toikka, Arto Halonen, Paavo Westerberg
Lavastus: Jukka Uusitalo
Puvustus: Ritva Muikku
Maskeeraus: Kata Launonen
Kuvaukset: 07–09/2009
Suunniteltu ensi-ilta: Syksy 2010
Levittäjä: Sandrew Metronome
Rahoittava TV-yhtiö: MTV 3
Elokuvan kokonaiskustannukset: 1 448 260 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 650 000 €
Tuotanto: Arto Halonen, Alf Hemming / Art Films production Oy
Puh. (09) 4159 3640, arto(at)artfilms.inet.fi 


Kellokosken Prinsessa päätyy elokuvaksi

julkaistu 10.06.2009 klo 13:22, päivitetty 11.06.2009 klo 08:40
Kellokosken Prinsessa 85-vuotispäivänään
Kellokosken Prinsessa 85-vuotispäivänään
Kuva: Kellokosken sairaala
Yksi Kellokosken mielisairaalan mieleenpainuvimpia potilaita, Anna Lappalainen (1896-1988) paremmin tunnettu nimellä Kellokosken Prinsessa, saa tarinastaan oman elokuvan.
Ohjaaja Arto Halonen toivoo, että Prinsessan erikoinen, mutta kaunis ja osin surullinenkin tarina vie eteenpäin tärkeää viestiä: Ihmisarvon kunnioittamista.
Elokuva siis pohjaa todelliseen henkilöön. "Onneksi Prinsessan elämä oli hyvin dokumentoitu", kertoo ohjaaja Halonen. "Sairaalassa pitkään työskennelleistä Ilkka Raitasuosta ja Ilkka Taipaleesta oli iso apu.
Samaten monet paikkakuntalaiset ovat muistelleet tapaamisiaan Prinsessan kanssa, että tarinoista oli lähes runsauden pulaa". 

Oikea Prinsessa?
 
Ihan "oikea" prinsessa Anna Lappalainen ei kuitenkaan ollut. "Anna tuotiin sairaalaan joskus 30-luvulla ja hän piti jo silloin tiukasti kiinni persoonastaan. 

Lopulta hänet hyväksyttiin Prinsessana ja valovoimainen persoona sai osakseen arvostusta potilastovereiden lisäksi myös hoitohenkilökunnalta ja koko Kellokosken yhteisöltä."
Ei kai ihme, että Anna sai todennäköisesti ainoana mielisairaalan potilaana maailmassa oman muistomerkin vuonna 1995. Rauni Liukon veistos löytyy edelleen sairaalan puistosta. 

Prinsessa kouluihin 
 
Elokuvan myötä käynnistyy maamme kouluissa kampanja, joka pyrkii muistuttamaan ihmisarvon tärkeydestä kovassa maailmassa. Samalla koululaiset voivat nähdä elokuvan ja keskustella sen herättämistä ajatuksista. 

Ensi-iltaan elokuva tulee syyskuussa 2010, pääosissa nähdään joukko eturivin näyttelijöitä: Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Sulevi Peltola, Pirkka-Pekka Petelius, Tapio Liinoja, Irma Junnilainen, Peter Franzén... Pääosaa esittää Katja Kukkola.
YLE Helsinki/ Jari Mäkäräinen

Ei kommentteja: