WE ARE ONE

WE ARE ONE
WE ARE ONE / copyright©SeijaTuulikki (omat kuvat)
ELÄMÄNI MAAN PÄÄLLÄ MUODOSTAA HELMINAUHAN. OLEN JOKA KEHOLLISTUMISESSANI MUODOSTANUT HELMEN, JA KEHOLLISTUMA KEHOLLISTUMAN JÄLKEEN HELMENI NÄYTTÄVÄT ERILAISILTA. TÄSSÄ KEHOLLISTUMASSA MINULLE TARJOTAAN APUA, JONKA KAUTTA SAAN TÄSTÄ HELMESTÄ KAUNIIN, SÄIHKYVÄN, PYÖREÄN HELMEN, JOKA HEIJASTAA KAIKKEA KAUNISTA YMPÄRILLÄÄN OLEVAA. SEURAAN SISÄISTÄ ÄÄNTÄNI JA HERÄTÄN AIKAISEMMIN HANKKIMANI VALMIUDET KÄYTETTÄVIKSI TÄSSÄ HETKESSÄ.

VAIN MINÄ OLEN VASTUUSSA SIITÄ, MITÄ ELÄMÄSTÄNI TULEE.


LUKIJANI, OLENNAINEN OSA KOKONAISUUTTA

LUKIJANI, oleellinen osa kokonaisuutta :)

maanantai 1. kesäkuuta 2009

Valamon luostarin pääkirkko



















Terveiset Valamon luostarista. Kävin siellä hiljentymässä huhtikuussa 2009. Oli hieno kokemus, suosittelen.

Luostarielämän keskipiste on kirkko. Nykyisin Valamon luostarissa on kolme kirkkoa ja kolme tsasounaa. Kirkkorakennukset ja niiden esineistö räydentävät kirkon opetusta hyvin monipuolisella tavalla. Pääosa luostarin ikoneista ja esineistä on peräisin Laatokan Valamosta.

Valamon luostarin pääkirkko on pyhitetty Kristuksen kirkastumisen kunniaksi ja sen temppelijuhlaa vietetään vuosittain 6.8. Pääkirkkoa kutsutaan myös kesäkirkoksi erotuksena siihen rakenteellisesti liittyvässtä pyhittäjille Sergeille ja Hermanille omistetusta talvikäyttöön tarkoitetusta pienemmästä pyhäköstä.

Kirkon suurin yhtenäinen tila on kirkkosali, joka kuvaa maanpäällistä taistelevaa seurakuntaa. Salin keskellä on analogi eli kapea kalteva pöytä, jonka päällä on ikoni. Se on kirkkovuoden kierrosta riippuen joko kuukausi- tai juhlapäivän ikoni. Salin itäseinän oikealla ja vasemmalla sivulla ovat näkyvillä paikoilla ihmeitätekevinä kunnioitetut Vanamolainen ja Konevitslainen Jumaläidin ikoni. Nämä pyhäinkuvat erottuvat muista sillä, että niiden edessä riippuu useita palavia lampukoita eli öljylyhtyjä. Se, että ikonia kunnioitetaan ihmeitätekevänä merkitsee sitä, että monet sen edessä rukoilleet ovat saaneet rukousvastauksen ja esim. parantuneet sairauksista. Jumalan näkymätön armovoima voi sillä tavalla vaikuttaa ikonin näkyvän materian välityksellä. Ikonien edessä on kynttilänjalkoja, joihin voidaan sytyttää rukousuhrina tuohuksia eli vahakynttilöitä.

Ortodoksinen kirkkorakennus rakennetaan aina itä-länsisuuntaan siten, että alttarihuone on kirkon itäpäässä. Kirkon eteinen kuvaa katuvaa maailmaa, kirkkosali maanpäällistä taistelevaa seurakuntaa ja alttari tulevaa maailmaa eli Jumalan valtakuntaa, jonne taistelevan seurakunnan jäsenet ovat matkalla. Alttarihuoneen yhdistää kirkkosaliin ikonostaasiksi kutsuttu kuvaseinä.

Kaikki ortodoksiset kirkot pyritään rakentamaan, sisustamaan ja koristamaan mahdollisimman kauniiksi, koska kirkko on ikään kuin maanpäällinen taivas. Valamon luostarissa tämä näkyy erityisen selvästi kirkollisten juhlien aikaan, jolloin kirkkosalia koristavat esimerkiksi runsaat kukka-asetelmat.

Valamon luostari
Uusi-Valamo
esite

Ei kommentteja: